TRUITA
DE CALÇOTS I CANSALADA
Ingredients
-Vuit calçots tallats a
rodelles
-Tres talls de cansalada
de panxeta o pernil tallat a trossos petits o pernil
-Oli d'oliva
-Sal
-Pebre negre en pols
-Vuit ous batuts
Elaboració
Primerament, en una paella
amb oli d'oliva fregim la cansalada salpebrada fins que la veiem daurada. Tot
seguit, afegim els calçots salpebrats i els fregim conjuntament, fins que tot
plegat ja és cuit. Seguidament, fiquem la barreja en un bol de vidre, afegim
els ous batuts, i en una paella amb un raig d'oli, passem a fer la truita. Quan
l'oli ja és calent, aboquem la barreja del bol, i fem la truita amb el foc més
aviat baix. Quan ja tenim la truita cuita al nostre gust, la fiquem en el plat
rodó, i ja la podrem servir a taula.
CALÇOTS
ARREBOSSATS
Ingredients
- 6 o 7calçots
-ou
-farina
-oli per fregir
-sal
-salsa de calçots o
romesco
Elaboració
Es talla la part verda i
l’arrel i es retira la primera capa més bruta. Es netegen amb aigua. En un plat
batrem un parell d'ous. Seguidament
hi afegirem farina i la sal. Aquesta
barreja la lligarem fins que tingui una textura cremosa. Ni massa líquida ni
massa espessa. En aquest punt ja podeu posar a escalfar una paella amb abundant
oli. Anirem submergint
els calçots dins d'aquesta pasta. Els
fregirem en oli ben calent i abundant. Amb un parell de minuts per cada banda
els tindrem fets. Els anirem reservant sobre un paper absorbent. Serviu-los ben
calents acompanyats de salsa romesco.
PASTÍS
DE CARBASSÓ
-Ingredients:
350 grams de carbassó
150 grams de ceba
4 ous
60 ml d’oli d’oliva verge
extra
160 grams de farina
1 culleradeta de cafè de
llevat
200 grams de pernil dolç,
encara que jo he fet servir gall dindi que m´agrada més
100 grams de formatge
ratllat emmental
sal,
pebre i si voleu, nou moscada
-Preparació:
Enceneu
el forn, dalt i baix, a 175º.Talleu en trossos petits el carbassó, la ceba i el
gall dindi i barregeu tot plegat. Per
una altra banda, bateu els ous amb l'oli, i salpebreu. Afegiu després, poc a poc, la farina i
remeneu fins que aquesta quedi ben integrada. Aleshores afegiu el carbassó, la
ceba i gall dindi. Barregeu-ho tot. No patiu si us sembla que heu fet curt
d'ous, ja que no ha de quedar gens líquid. Per últim afegiu el formatge
ratllat. Aboqueu el preparat dintre d'un
motlle allargat, ben greixat. Si no voleu patir, feu servir paper vegetal per
embolicar primer el motlle i enforneu durant 30-35 minuts.
CREMA
DE CARBASSÓ
-Ingredients:
1 ceba
3 carbassons mitjans
4 formatgets
20 g de mantega
sal
oli d'oliva
aigua
(o brou de verdures)
-Preparació:
Tallem la ceba a trossos,
i posem en una olla amb la mantega i un raig d'oli. Deixem daurar durant 6
minuts a foc mitjà. Pelem el carbassó i el tallem a rodanxes. Quan estigui daurada
la ceba afegim el carbassó. Deixem coure durant 5 minuts més. Cobrim d'aigua
les verdures i afegim els formatgets.
Salem al gust, i deixem
coure tapat durant 20 minuts a foc mitjà-baix.
Triturem
amb la batedora.
GAZPATXO
AMB COGOMBRE
-Ingredients
1 kg de tomàquets
2 pebrots vermells (o
verds)
1 cogombre
1 ceba
4 grans d'all
2 pastanagues
100 g d'ametlles
Pa, aigua, vinagre, 3
nyores i 1 o 2 culleres de maionesa
-Elaboració
Posarem tots els
ingredients en una olla, prèviament tallats a trossos.
Atenció! Les nyores les
haurem de posar unes hores abans en remull amb aigua i vinagre. El pa farà que ens quedi tot ben lligat. En
posarem el necessari per assolir l'espessor desitjada. Amb l'ajuda d'una
batedora ho triturarem tot ben fi. Un cop triturat hi afegirem la maionesa que
ho acabarà de lligar i
enrossir. Després ho passarem
pel colador xinès. Salpebrem al
gust i hi afegim un toc de vinagre. Servirem fred en bol, acompanyat de
quadrats de pa, ceba, tomàquet, pebrot i cogombre.
CREMA
DE COGOMBRE
-Ingredients
2 iogurts grecs o 3
iogurts naturals, depenent del vostre gust ( si voleu que tingui menys
calories, podeu fer servir iogurts desnatats, encara que la textura canvia una
mica).
4 cogombres.
1 dent d’all.
1 ceba tendra.
El suc de ½ llimona
Sal i un pessic de pebre.
Oli d’oliva verge.
-Elaboració.
Pelem
els cogombres i els tallem a trossos, els posem al got de la batedora,
juntament amb la resta d’ingredients: els iogurts, la dent d’all, la ceba
tendra, el suc de mitja llimona, la sal, la pebre i un raig d’oli d’oliva.
Ho
batem fins que agafi una textura cremosa, ho aboquem en un bol i reservem a la
nevera durant unes 3 o 4 hores fins que estigui ben freda.
Al
moment de servir-la, ho podem posar en un bol o be en gots petits i decorar amb
la menta fresca, julivert o cibulet, unes gotes d’oli i a taula.
TRUITA AMB PATATES
-Ingredients
6 Ous
5
patates mitjanes
1
ceba, Oli d'oliva i sal
-Elaboració
La
recepta de la truita de patates. Tallem la ceba o la ratllem i tallem la patat
a daus petits (també es pot laminar). Ho podem posar tot junt a fregir en una
paella amb oli. En un bol hi posem els ous i els remenem.
Quan
la ceba i la patata ja estiguin fetes i daurades les traiem de la paella
deixant l’oli sobrant. Ajuntem la patata i la ceba amb els ous. Remenem i en
una paella amb poc oli hi afegim la barreja. Anem donant voltes a la truita amb
un plat o un tombatruites. És important que el foc estigui ben baix i que anem
girant la truita. D’aquesta manera ens assegurem que queda ben cuita.
PATATES GRATINADES AL FORN
-Ingredients
1 kg.
patates
2
cebes 150 gr. de bacó en rodanxes no gaire fines
1/4
kg. formatge manxec tendre
1
pessic de d’Avecrem
3-4
cullerades d’oli d’oliva verge extra
Pebre
negre mòlt
-Elaboració
Renta
les patates i les bulls amb pell en aigua salada durant 25 minuts després les
peles i les tallen en rodanxes. Pela i pica les cebes i talla el bacon en
tires. Renta les patates i cou-les, sense pelar, en aigua salada durant uns 25
minuts. Escorre i deixa temperar. Després, les peles i les talles en rodanxes.
Pela i pica les cebes en petitó. Talla també el bacó a tires. Escalfa 3
cullerades d'oli. Sofregeix les cebes durant 5 minuts removent de tant en tant.
Escorre bé l'oli i ofega el bacó, en el mateix greix, durant 2-3 minuts. Retira
abans que comenci a prendre color. Afegeix les rodanxes de patates. Deixa daurar
lleugerament i assaona amb un polsim d’Avecrem. Incorpora el bacó i les cebes i
remou amb cura. Precalenta el forn a 220º i greixa una font apta per a forn amb
unes gotes d'oli. Disposa la barreja de patates preparada en la font, per
capes, alternant amb el formatge tallat en rodanxes o en trossos. Forneja
durant 20 minuts fins que el formatge es funda i serveix-ho ben calent.
RECEPTA
MAGDALENES DE BROCOLI
Ingredients:
250 grams de farina
120 gr de mantega a
temperatura ambient, sense sal
2 cullerades d'oli extra
verge d'oliva
1 sobre de llevat químic
2 ous grans
200 gr de bròquil bullits al dente
1 fuet o llonganissa
(d'uns 200 g)
2 culleretes de llet
50 gr de formatge manxec
ratllat
125 gr de mozzarella a
daus
30 gr de formatge parmesà
ratllat
Un pessic de sal i pebre
Preparació:
Rentar el bròquil i
posar-los en una olla a bullir uns 5 minuts (que quedin al dente).Mentre
pre-escalfa el forn a 180ºC. Treu la pell al fuet / llonganissa i pica’l. Posa
en una paella el bròquil escorregut juntament amb el fuet i salpebra (ull amb
la sal, que l'embotit aporta bastant).Fon la mantega i posa en un bol els
ingredients líquids: els ous batuts lleugerament, la mantega, l'oli, la llet;
barrejar tot bé amb un pessic de sal. En un altre bol, tamisa la farina amb el
llevat; afegir els formatges ratllats, llevat de la mozzarella. Barregem els
ingredients líquids amb els sòlids fins a obtenir una massa homogènia;
incorporar els bròquils, el fuet i la mozzarella barrejant fins que tot es
barregi. Omplir els motlles per a magdalenes fins a 1/3 de la seva capacitat.
Coure al forn durant uns 20-25 minuts fins s'enrosseixin (pots punxar amb un
escuradents i, si surt net, estaran a punt). Deixa que es refredin en els
motlles uns minuts 5 sobre una reixeta.
RECEPTA
DE CROQUETES DE BROCOLI
Ingredients:
1 bròquil
1 ceba
1 terrina de bacó a tires
2 llaunes de tonyina
el puré de 4 patates
beixamel i formatge
cheddar
Preparació:
Daurem el bacon en una
paella amb oli. El retirem i aprofitem el mateix greix per ofegar bé la ceba. Piquem
les patates cuites i les salpebrem.
Coem el bròquil partit en
ramells en abundant aigua amb sal. Quan estigui tendre, el colem i el esmicolem
una mica.Posem el bròquil en una font de forn amb una mica d'oli i ho barregem
amb la cansalada, la tonyina esmicolada i escorregut, i la ceba. Cobrim amb el puré
i després amb la quantitat de beixamel i formatge a daus que vulguem. Fiquem al
forn i gratinem.
CROQUETES DE COLIFLOR AL FORN
ingredients:
400 gr de coliflor
100 gr de ceba
2 ous
100 gr de formatge parmesà
ratllat
70 gr de pa ratllat
2 cullerades de julivert
Sal
Pebre negre
elaboració:
En primer lloc neteja bé la
coliflor. Fica la coliflor al microones a màxima potència durant uns 8 minuts
més o menys. Treu-i tot seguit la barreges amb el formatge ratllat. Afegeix
també la ceba ben picada, el julivert picat, el pa ratllat i salpebra a gust.
Remou tot bé. Afegeix els ous i torna a barrejar bé. Veu formant croquetes i
posant-les a sobre d'una safata per a forn. S'enforna a uns 180 graus durant
uns 30 minuts aproximadament. Quan vegis que estan daurades ja les pots treure.
Serveix immediatament acompanyades d'una mica de salsa de tomàquet o de salsa
de iogurt.
COLIFLOR GRATINADA
Ingredients
900 gr de coliflor neta
1 cullerada d'oli d'oliva verge extra
125 ml de nata líquida
200 gr de formatge ratllat
sal
pebre negre
Preparació
Posa a escalfar el forn a 180 graus i
talla els ramells de coliflor. Prepara una safata de forn i posa un parell de
cullerades d'oli d'oliva verge. Sobre l'oli veu col·locant la coliflor
esmicolada, i s'enforna durant uns 35 minuts a 180 graus. Una vegada que s'ha
rostit, retira del forn i posa-li per sobre la nata líquida, el formatge
ratllat per gratinar, la sal i el pebre. Torna a enfornar uns 20 minuts més a
180 graus fins que el formatge es fongui i quedi tot ben gratinat. Pots
servir-la per als petits de la casa amb pa torrat.
CROQUETES
DE BLEDA I FORMATGE
Ingredients
1 quilo i mig de bledes
1 ou i 2 clares d'ou
2 rovells d'ou
2 cullerades de mantega
1 de tassa de molla de pa
1 ceba picada
3/4 tassa de formatge
ratllat
1 culleradeta de sal
marina i mitja culleradeta de pebre negre Oli d'oliva
Pa ratllat
Elaboració
Es netegen les bledes i es
trossegen. Posem en una olla aigua amb sal i posem a coure les bledes fins que
es marceixin. Es cola l'aigua i un cop deixin de cremar les bledes s'estrenyen
amb la mà per treure el líquid i es piquen. Es mullen les molles de pa en aigua
i després s’esprem el més el líquid .En un recipient barrejar els espinacs, la
sal, el pebre, el pa, els ous i els rovells. Afegiu-hi la mantega, el formatge
i la ceba. Moure bé. Amb una forquilla barrejar la clara d'ou i una culleradeta
d'aigua. Donar-li forma de petits cilindres a aquesta massa. Es mullen en el pa
ratllat, després en les clares d'ou batut i una altra pa. Es fregeixen en
bastant oli calent.
PASTÍS DE BLEDA
Ingredients
0,5 kg de bledes
500 g de farina
4 ous
125 g de mantega
75 g de sucre en pols
100 g de sucre morè
100 g de formatge parmesà, reggiano o grana
100 g de passes
50 g de pinyons
3 pomes reinetes
20 cl de crema de llet
2 cullerades soperes de rom
500 g de farina
4 ous
125 g de mantega
75 g de sucre en pols
100 g de sucre morè
100 g de formatge parmesà, reggiano o grana
100 g de passes
50 g de pinyons
3 pomes reinetes
20 cl de crema de llet
2 cullerades soperes de rom
1 pell de llimona
sal
Preparació
Poseu les passes en remull en
una tassa amb el rom. Disposeu la farina en un vol i feu una forma de volcà. Al
centre poseu 100 grams de mantega, 2 ous sencers, 50 grams de sucre en pols,
una mica de sal i un got d’aigua. Barregeu tots els ingredients i doneu a la
pasta forma de bola. La deixeu reposar 2 hores. Netegeu les bledes i les coeu (molt poc) al
vapor. Les piqueu molt fines. Peleu les pomes i les talleu en llesques fines.
Barregeu en una terrina les bledes, les pomes, les passes, els pinyons, el
sucre moreno, el formatge ratllat, amb una mica de sal. Treballeu bé tots els
ingredients fins obtenir una barreja homogènia. Estireu la massa amb un rodet
de pastisseria i el dividiu en dos parts, de la mida de la safata del forn.
Esteneu una d’elles a la safata i la ompliu amb la barreja. Ho recobriu tot amb
la segona massa, tenint cura de soldar les vores de les dues masses, amb els
dits mullats. Coeu-ho a forn mig durant 30 minuts. Un cop fora, empolvoreu-ho amb sucre en pols i ho deixeu refredar.